Вони вірили в Україну

2019-01-29

Україна 29 січня вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами , що відбулася 101 рік тому.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань1917-1921 років.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Водночас радянське керівництво всіляко намагалося приховати обставини трагедії – після встановлення радянської влади подвиг молоді під Крутами було забуто на більш ніж 70 років, а інформація замовчувалась або перекручувалась – полеглих називали зрадниками.

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут». Під Крутами творилася історія молодої Української держави.

У школі пройшов усний журнал “Вони вірили в Україну», переглянуто документальний фільм « Лист без конверта», прослухано п Крутянські пісні,представлено виставку літератури « На грані двох тисячоліть, чорніє хрест у білім полі..», до уваги учнів фотовиставка « Битва під Крутами».

Під час уроку йшлося про подвиг студентів під Крутами , розповідали про історичні події, що відбувались у 1918 році, обговорювали події, пов’язані з боротьбою українського народу за свою незалежність протягом останнього тисячоліття, ознайомилися з історичними документами, що стосуються подій під Крутами. Протягом цього тижня будуть проведені години спілкування на тему : 4 клас « Герої Крут», 5 клас « Пам’ятаємо про Героїв Крут», 6 клас « Кращі з кращих за свободу сміливо стали без вагань», перегляд та обговорення презентації у 3 класі « Вони стояли під Крутами»

Кiлькiсть переглядiв: 231

Коментарi